Folkrace

Krister petade i tvåans växel och trampade gasen i botten, hans gamla Volvo fick en perfekt bredsladd genom sista kurvan och Krister vrålade högt bakom hjälmen i bilen.

”Äntligen! Jag kommer äntligen att vinna!”

Det var bara 30 meter kvar till målflaggan då Krister plötsligt hörde ett motorvrål vid sidan av sin bil.

Han sneglade genom sidorutan och till sin stora fasa så fick han se den där förbaskade Marcus pressa sig förbi med sin gamla Opel.

”Jädra skit!” skrek Krister och slog näven i ratten. ”Att jag aldrig kan komma före Marcus och hans gamla skitbil i ett race”. När han sedan som vanligt fick kliva upp på prispallens andra plats så lovade han sig själv att nu måste detta få ett slut, kosta vad det kosta vill, och medans speakern babblade på om Marcus fantastiska körning så började nu en plan att ta form i Kristers huvud.

Några dagar senare så klev han in hos byns lokale motortrimmare Uffe.

Krister var lite nervös, för han visste att Uffe mest höll på med stora Amerikanska V8 motorer och han var rädd för att Uffe bara skulle skratta åt hans lilla motor och kalla den för halv då den bara hade hälften så många cylindrar.

”Hej” sa Krister lite förläget.

”Hmm” mumlade Uffe där han stod med huvudet nerkört under en stor Cheva från 50 talet.

”Jo, det här med lustgas”fortsatte Krister. ”Hur fungerar det egentligen?”

Uffe tittade på Krister som om han vore korkad på riktigt och torkade samtidigt av sina skitiga händer på en gammal trasa.

”Okey, grabben” sa Uffe. ”Så här ligger det till….”

2 timmar senare förstod Krister fortfarande ingenting, men han hade i alla fall blivit lovad av Uffe att han skulle hjälpa Krister med att skaffa ett system som passade hans bil, men montera det fick han göra själv, för om någon av Uffes vanliga kunder skulle komma förbi och upptäcka att han stod och jobbade med en sketen Volvo, ja då skulle han bli utskrattad för resten av livet hade Uffe sagt.

Två veckor senare hade Uffe tippad av ett system hos Krister, tillsammans med en fet faktura. Krister var som ett barn på julafton och slet upp paketet. Det var slangar, nipplar, fillifjonker och mojjänger samt en stor blå flaska. Krister mindes att Uffe sagt åt honom att det var väldigt noga att han verkligen läste monteringsanvisningarna innan han började montera systemet. Han plockade upp pappret längs nere från kartongen allt hade legat i och blev sedan stående som ett frågetecken.

”Fan också” utbrast Krister. ” Det är på utrikiska, och det hade ju inte jag som tillval i skolan! ”Äh, det går nog bra ändå, hur svårt kan det vara liksom” tänkte han och började montera systemet.

Följande helg så stod Krister återigen på startlinjen i en ny folkracetävling, fast nu hade han sitt nya hemliga vapen mot Marcus monterat och klart. Monteringen hade gått bra även om han hade fått gissa sig till lite vad alla prylar skulle sitta och vad de hade för funktion.

Starten gick och Marcus var först iväg med Krister tätt bakom. Varven snurrade på och Krister hade inte en chans att komma förbi Marcus fast han försökte så gott han kunde. När det återstod ett varv av tävlingen så tänkte Krister ” Nu är det dags, nu ska du få se på andra bullar, Marcus lille”

Krister slog till strömbrytaren på systemet och tryckte på knappen och väntade på kicken.

Det var här nånstans som han i efterhand ångrade sitt val av syslöjd istället för engelska, för då hade han kunnat läsa sig till att den extra solenoiden som var med i paketet skulle monteras utanför bilen då den var till för att blåsa rent systemet med lustgas innan det var klart för att användas. Krister hade istället monterat den inne i bilen, varför är det ingen som egentligen vet, och samtidigt som han sköt 300 extra hästkrafter in i bilens motor så fylldes hela kupén med en tät dimma av gas. Resultat blev att bilen flög som en raket rakt ut i skogen, samtidigt som Krister satt inne i den och asgarvade okontrollerat för full hals. Bilen fortsatte flera hundra meter, stubbar och buskar yrde omkring den och motorn vrålade och skrek som om den skulle sprängas när som helst, men till slut så skar den och bilen stannade äntligen.

När Krister, efter en månads vistelse på sjukhuset, äntligen blev utskriven så var det med diagnosen kroniskt skrattanfall. På grund av den mängd lustgas han utsattes för så blev hela hans hjärna inbäddad i gasen och den kan inte komma därifrån. Om man idag frågar Krister ifall han någonsin ångrar att han pratade med Uffe om att trimma bilen, så skrattar han bara åt det…

The End

Copyright L-G Svensson 2020

Dela till andra

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *